Γιατί οι άνθρωποι βγάζουν selfies?
Αναρωτηθήκατε ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτό?
Διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν διαφορετικά κίνητρα για τη λήψη φωτογραφιών "selfies". Οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι είναι ακίνδυνο και προορίζεται να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους άλλους.
Ωστόσο, μερικές φορές σε κάποιους ανθρώπους, οι selfies μπορεί να αυξηθούν σε ανησυχητικά επίπεδα. Αυτό είναι όταν παύει να είναι κάτι που γίνεται από τη διασκέδαση και αρχίζει να γίνεται κάτι που είναι μια αντανάκλαση για ίσως πιο σοβαρά ζητήματα στη ζωή του ατόμου αυτού.
Ας υποθέσουμε ότι ο Λεωνίδας (είναι φανταστικό πρόσωπο για το παράδειγμα που θέτω) έχει προβλήματα αυτοεκτίμησης .
"Ο Λεωνίδας αναφερει ότι η αυτοεκτίμησή του μειώνεται συνεχώς από τότε που έκανε σχέση τους τελευταίους 6 μήνες. Συνέχισε να δηλώσει ότι βρήκε τον εαυτό του κοιτάζοντας στον καθρέφτη περίπου δύο ώρες πριν πάει για ύπνο για να βεβαιωθεί ότι φαίνεται "ευπαρουσίαστος" την επόμενη μέρα για δουλειά. Εστιάζει στο δέρμα του και παίρνει τις λεπτομέρειες σχετικά με τα φρύδια, το δέρμα και τα μαλλιά του. Πηγαίνει στο γυμναστήριο κάθε μέρα μετά τη δουλειά, προκειμένου να διατηρηθεί ένα τέλειο σχήμα του σώματος.
Αναφέρει επίσης, ότι ο ίδιος άρχισε να παίρνει selfies προκειμένου να ψάξει για τυχόν ατέλειες στο πρόσωπο και το σώμα του. Η εμμονή του ξεκίνησε να είναι οριακή, μιας και έπαιρνε φωτογραφίες του εαυτού 4-5 φορές την ημέρα, αλλά δεν δημοσίευε οποιαδήποτε από αυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εμμονή του όμως εντάθηκε και οξύνθηκε όταν η φίλη του , του έκανε ένα σχόλιο σχετικά με το σχήμα του σώματός του. Άρχισε να παίρνει περίπου 10 selfies την ημέρα και δημοσίευε κάθε μία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές φορές την ημέρα. Οι δημοσιεύσεις των selfies του άρχισαν αυξάνονται κι άλλο, όταν άρχισε να λαμβάνει θετικά σχόλια από ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν."
Το παράδειγμα που έβαλα λίγο πιο πάνω, αλλάζοντας το όνομα του Λεωνίδα με αρκετά γνωστά σας πρόσωπα και των δύο φύλων , ίσως παρατηρήσετε αρκετές ομοιότητες .
Αυτό μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάγκη "να είμαστε τέλειοι" αυξάνεται στη νεότερη γενιά. Καθώς οι άνθρωποι βασανίζονται για την εμφάνισή τους, στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο ότι εξωτερική εμφάνιση είναι πιο σημαντική από την προσωπικότητα. Φαίνεται ότι η εστίαση στα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα δεν είναι σημαντικά, αλλά η εμμονή στη μόδα είναι ο νούμερο ένα προβληματισμός στην κοινωνία. "Τι σημασία έχει αν πεθαίνουν κόσμος από πολέμους , πείνα, φτώχια, εγώ είμαι τέλειος/τέλεια εμφανισιακά."
Οι άνθρωποι φαίνεται να μην παίρνουν πρωτοβουλίες για τα πράγματα της ζωής τους και να προσπαθούν να πάρουν την έγκριση κάποιου άλλου, με την αποδοχή των "likes".
Στο παραπάνω παράδειγμα του Λεωνίδα, έχουμε έναν άνθρωπο που δεν αισθανόταν αποδοχή και αγάπη στη σχέση του και τα οικεία του πρόσωπα και έψαχνε να τα βρει από τους άλλους. Ένιωθε ότι έχει χάσει τον έλεγχο για το πώς ένιωθε για τον εαυτό του . Πίστευε ότι ο ίδιος βρήκε πάλι τον έλεγχο βγάζοντας "selfies" και παίρνοντας έγκριση (likes) από τους άλλους.
Αυτή η ψηφιακή εποχή προκαλεί ναρκισσισμό, μια εμμονή με τη ματαιοδοξία. Η ανάγκη να αισθάνονται ότι έχουν εγκριθεί. Οι άνθρωποι που παίρνουν selfies τείνουν επίσης να αποξενώνουν τον εαυτό τους. Είναι σημαντικό να έρθει κάποιος σε επαφή με τον αυθεντικό εαυτό του και να αλληλεπιδρά υποστηρικτικά με τους φίλους και την οικογένειά του.
Μην αδιαφορείτε για τα οικεία σας πρόσωπα.
Να λέτε μια καλή κουβέντα και να τονίζετε τα θετικά τους χαρακτηριστικά.
Μια απλή κουβέντα σας στον άνθρωπό σας, μερικών δευτερολέπτων, μπορεί να γίνει το λιθαράκι μιας όμορφης μέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου