Μία κλασσική τουρτίτσα που δεν σταματάμε να την αγαπάμε και να την φτιάχνουμε γιατί πολύ απλά είναι υπέροχη.
Νομίζω ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες νέες ζαχαροπλαστικές δημιουργίες και αν γνωρίσουμε οι κλασσικές γεύσεις θα είναι πάντα πρώτες στις προτιμήσεις μας. Μην φοβηθείτε ότι η σοκολάτα με την καραμέλα θα έχουν πολύ γλυκό αποτέλεσμα γιατί πρώτον, η καραμέλα είναι αλατισμένη και δεύτερον, χρησιμοποιούμε μαύρη σοκολάτα.
Τούρτα με σοκολάτα και καραμέλα. Μην περιμένετε γενέθλια για να την φτιάξετε…
Υλικά:
Για τα κέικ:
1¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
¾ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά, χτυπημένα
2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ, διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό
¾ φλιτζανιού sour cream
½ φλιτζάνι λάδι φυτικό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
Για την ganache σοκολάτας:
400γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
200 ml. κρέμα γάλακτος
Για την αλατισμένη καραμέλα:
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
¼ φλιτζανιού νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα 20 cm στρογγυλό ταψί με αποσπώμενο πάτο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ το αλάτι και τα χτυπημένα αυγά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθέτουμε τον καφέ (με το νερό), την sour cream, το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.
Ρίχνουμε ⅓ του μείγματος στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρις ότου η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν το τρυπάμε στο κέντρο με αυτή. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα, μέχρι να έχουμε 3 κέικ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ετοιμάζουμε την ganache σοκολάτας: Ζεσταίνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την καλύπτουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάζουμε την ganache από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, χτυπάμε ελαφρά την ganache σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει αέρα και να γίνει ανάλαφρη. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για την αλατισμένη καραμέλα: Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό τηγάνι και την ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Θα πρέπει να είναι ζεστή, αλλά όχι να βράσει.
Τοποθετούμε τη ζάχαρη, το μέλι και νερό και μια μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη λιώσει, σταματάμε να ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το μείγμα για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Αμέσως το βγάζουμε από την φωτιά μόλις πάρει το επιθυμητό χρώμα.
Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα γάλακτος στην καραμέλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης. Προσθέτουμε το αλάτι, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Χύνουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κλείσουμε.
Για την συναρμολόγηση: Τοποθετούμε ένα κέικ με την κάτω πλευρά προς τα πάνω σε μια πιατέλα και χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα, απλώνουμε ένα ομοιόμορφο στρώμα με χτυπημένη ganache επάνω στο κέικ. Τοποθετούμε το δεύτερο κέικ πάνω από την ganache, με την κάτω πλευρά προς τα πάνω και επαναλαμβάνουμε με την χτυπημένη ganache και βάζουμε από πάνω το τρίτο κέικ. Περιχύνουμε με την αλατισμένη καραμέλα πάνω από το κέικ και από πάνω με νιφάδες θαλασσινό αλάτι.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν την κόψουμε.
Τούρτα με σοκολάτα και καραμέλα. Μην περιμένετε γενέθλια για να την φτιάξετε…
Υλικά:
Για τα κέικ:
1¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
¾ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά, χτυπημένα
2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ, διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό
¾ φλιτζανιού sour cream
½ φλιτζάνι λάδι φυτικό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
Για την ganache σοκολάτας:
400γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
200 ml. κρέμα γάλακτος
Για την αλατισμένη καραμέλα:
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
¼ φλιτζανιού νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα 20 cm στρογγυλό ταψί με αποσπώμενο πάτο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ το αλάτι και τα χτυπημένα αυγά, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθέτουμε τον καφέ (με το νερό), την sour cream, το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.
Ρίχνουμε ⅓ του μείγματος στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρις ότου η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν το τρυπάμε στο κέντρο με αυτή. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μείγμα, μέχρι να έχουμε 3 κέικ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ετοιμάζουμε την ganache σοκολάτας: Ζεσταίνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την καλύπτουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάζουμε την ganache από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, χτυπάμε ελαφρά την ganache σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει αέρα και να γίνει ανάλαφρη. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για την αλατισμένη καραμέλα: Τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό τηγάνι και την ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Θα πρέπει να είναι ζεστή, αλλά όχι να βράσει.
Τοποθετούμε τη ζάχαρη, το μέλι και νερό και μια μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη λιώσει, σταματάμε να ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει το μείγμα για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Αμέσως το βγάζουμε από την φωτιά μόλις πάρει το επιθυμητό χρώμα.
Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα γάλακτος στην καραμέλα και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης. Προσθέτουμε το αλάτι, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Χύνουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κλείσουμε.
Για την συναρμολόγηση: Τοποθετούμε ένα κέικ με την κάτω πλευρά προς τα πάνω σε μια πιατέλα και χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα, απλώνουμε ένα ομοιόμορφο στρώμα με χτυπημένη ganache επάνω στο κέικ. Τοποθετούμε το δεύτερο κέικ πάνω από την ganache, με την κάτω πλευρά προς τα πάνω και επαναλαμβάνουμε με την χτυπημένη ganache και βάζουμε από πάνω το τρίτο κέικ. Περιχύνουμε με την αλατισμένη καραμέλα πάνω από το κέικ και από πάνω με νιφάδες θαλασσινό αλάτι.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα πριν την κόψουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου